Quasi com una e-carpeta docent i formativa per compartir.

dissabte, 16 de maig del 2009

Les TAC per al canvi

Vols canvi, converteix-te tu en canvi. I tu què fas a classe?, del professor Potachov de Moldàvia (pseudònim de Néstor Alonso, mestre i dibuixant)

He descobert aquesta frase a partir d'un dels nombrosos posts de Jordi Adell a Twitter. I em qued amb la frase per no oblidar-la. Sempre he estat partidària de tenir l'utopia com a horitzó, però intentant no caure mai en què la utopia és impossible, i per tant que no cal l'esforç per aconseguir-la. Sempre he intentat buscar una petita aplicació pràctica real del que implica la utopia a l'educació i portar-la a terme, intentant ser conseqüent amb les idees i les pràctiques reals. La suma d'aquests petits canvis, no ens portaran a una millor educació, per molt lluny que estiguem sempre de l'utopia?

El fet és que a Twitter he seguit un debat molt interessant sobre el plan del govern per dotar a les escoles d'ordinadors. Per cert, que pareix que ja van a fer cas a les crítiques que s'han fet a l'edutwitter segons aquesta notícia. No havia escrit res en relació a aquest tema, perquè s'han dit coses tan bones, que no tenc res que afegir i només puc adherir-m'hi. Si us voleu posar al dia, teniu un resum al bloc InvesTICant d'Isabel Ferrer Arabí.

Avui me'n faig ressò perquè la frase amb què he començat m'agrada tant que la puc lligar amb aquest debat i incloure-la amb el meu ideari docent. Pareix que ens dotaran de més ordinadors per alumnes, i que tendrem millors connexions a Internet encara que com sempre, hi haurà qui faci molt de negoci, sense dubte les editorials. Però, i aquí va la meva reflexió, a pesar de tot crec que hem d'intentar avançar cap al canvi. Hem d'intentar aportar el nostre petit canvi, i ser capaços de superar el llibre de text per sempre. I les TAC són imprescindibles en aquest pas. Si tenim connexió a Internet a les aules, i ordinadors suficients per els alumnes, ens hem d'atrevir a independitzar-nos de l'editorial i del llibre de text tant de paper com digital, i construir el nostre propi currículum a partir de tot els continguts que es poden trobar a la xarxa.

Gràcies a un curs de feina amb el bloc integrat en el meu ensenyament crec que això és possible. Port un any buscant materials per la xarxa. I durant aquest curs escolar he trobat recursos, lliures i bons, que han estat adients per als continguts tractats a les meves classes. Per tant, aquesta vegada de veritat, si volem canvi, naltros hem de ser el canvi. I per començar, ho faré a les meves classes. I tu, t'apuntes?

dimecres, 6 de maig del 2009

Congrés Internet en el Aula 2008

Ara fa un any estàvem en plena preparació de la nostra col.laboració al Congrés Nacional Internet en el Aula. De Balears vàrem anar un grup ben heterogeni i divertit. Va ser una oportunitat única per a mi per entrar definitivament en el món de l'escola 2.0.
Avui escric per recollir la meva aportació. Aquí podeu llegir l'experiència presentada.
I aquesta és la presentació powerpoint:



El vídeo de la presentació es pot veure aquí també

I no us perdeu la presentació d'Ernest Prats sobre l'elaboració de mapes conceptuals amb Cmap Tools i la de Joan Gelabert Vich sobre diccionaris audiovisuals.